×

Müşteri talepleri, satış pazarlama kaynaklı faaliyetler veya kuruluşun kendi gıda güvenliği sistemini belgelemek istemesi gibi nedenlerle firmalar ISO 22000 belgesi nasıl alınır konusunda araştırmaya girmektedirler.


Her şeyden önce ISO 22000 nedir bunu bilmekte fayda var. Gıda; hammadde tedarik, üretim-işleme depolama-sevkiyat gibi proseslerde pek çok fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerle karşı karşıya kaldığından dolayı gıda zincirinin tüm aşamalarında gerekli kontrollerin yapılması, izlenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi gerekmektedir. ISO 22000 standardı da bu faaliyetlere sistematik bir bakışa açısı getirerek firmalara güvenli gıda üretiminde rehberlik yapmaktadır. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemini uygulayan firmalar ISO 22000 belgesini alabilirler.


Ancak, yem üreticileri, bitkisel ve hayvansal ürünlerin birincil üreticileri, birincil ürünleri işleyen kuruluşları, işlenmiş ürünleri taşıyan ve dağıtımını yapan kuruluşlar, perakende satış yapan tüm noktalar ve gıda ambalajı, ekipmanı, temizlik ürünleri ile gıda katkı ve bileşen üreten kuruluşlar, toplu yemek hizmeti veren kuruluşlar, oteller, yiyecek ve içecek işletmeleri gibi hizmet sağlayan kuruluşlar gıda zinciri içinde yer almaktadır. Dolayısıyla tüm bu gıda sektöründe iş yapan firmalar için hazırlanmış olan ISO 22000 standardının uygulaması farklılıklar göstermektedir.


ISO 22000 nasıl alınır? Araştıran kuruluşlarımız için eğitim danışmanlık, dokümantasyon süreci, uygulama süreci, denetim ve belgelendirme süreçlerinin etkin takibi ile diyebiliriz.


Eğitim sürecinde ISO 22000 gereklilikleri, HACCP kriterleri, hijyen sanitasyon, iç denetimler gibi konular ele alınır. Danışmanlık kapsamında firma organizasyonle yapısı, gıda güvenliği ekibi, prosedürler, talimatlar, iş akışları, tehlike analizleri, ön gereksinim programları, operasyonel ön gereksinim programları, HACCP planları kontrol formları vb. oluşturulur.


Hazırlanan dokümantasyon yayınlanarak yürürlüğe girer. Artık sıra uygulamalar, kayıtlar, izleme ve değerlendirmededir. Hammadde, proses ve son kontrol kayıtları, hijyen sanitasyon kayıtları, bakım kalibrasyon kayıtları, eğitim toplantı gibi kayıtlar oluşturulur.


Denetim belgelendirme süreçleri başvuru ile başlayıp denetim sonrası belge teslimi ile sonuçlanmaktadır. ISO 22000 belgesi nasıl alınır ile ilgili tüm bu zorlu süreçlerde, ekip kalite müşterilerine her türlü desteği vermekte belge teslimine kadar olan süreçte firmalara en hızlı ve ekonomik çözümleri sunmaktadır.