Helal Belgesi Nedir?
Helal, İslam dininin kurallarına aykırı olmayan, İslam dinince yasaklanmamış olan şeylerdir. Dinen yapılması veya yenip içilmesi yasaklanmayan, serbest bırakılan şeyler helaldir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi yenilip içilmesi İslam dini tarafından yasaklanmamış olan gıdalar helaldir. İslam dini kurallarına aykırı olduğu için yasaklanmış olan, yenilmesi, içilmesi, yapılması, söylenmesi vb. yasak olan şeyler de haramdır.
Yenilip içilen gıdalarda helallik Müslüman toplumların dini vecibeleri dolayısıyla önemle talep edilmektedir. Tüketilen gıdaların temiz, sağlıklı, güvenli olmasının yanında helal olması da istenmektedir.
Helal gıdaları tek tek burada saymak mümkün değildir. Ancak haram olan ürünleri özetlemek daha mümkündür.
– Domuz, domuz eti ve domuz ürünleri,
– Kan ve kandan yapılmış ürünler,
– Etobur hayvanlar, yırtıcı kuşlar, sürüngenler,
– Kesilmeden önce ölmüş hayvanlar
– İslâmi usulle kesilmemiş, Allah(cc)’dan başkası adına kesilmiş eti helâl hayvanlar,
– Sürüngen ve böcekler
– Şarap, alkol ve tüm sarhoşluk veren maddeler,
– Yukarıda belirtilen ürünlerden her hangi biri ile karıştırılmış gıdalar.
Ürünün üretim aşamalarında, ürün bileşiminde yer alan bütün unsurlarda ve ürün bileşimindeki her bir unsurun üründe bir araya gelmesiyle oluşabilecek etkilerden kaynaklı ürünün helal olup olmadığını tespit etmek ayrı bir uzmanlık gerektirebilir. Bu tür ürünler ürün analizleri, gıda uzmanlarının görüşleri ile de tespit edilemiyorsa şüpheli gıdalar olarak değerlendirilir.
Tüm dünyada Müslüman tüketiciler giderek artan bir bilinçle helal gıda taleplerini arttırmaktadır. Helal Gıda Belgesi diğer dinlere mensup insanlar tarafından da talep edilebilmektedir. Bu taleplerle ilgili Müslüman devletler helal belgelendirme denetimleri yapan ve sertifikalandıran kurumlar oluşturmuşlardır.
Helal Belgesi açıklanan helal kriterlerine uygun üretim yapan firmaların ilgili kuruluşlardan aldığı belgedir. Helal Gıda Belgesi alınırken ISO 22000 - haccp kriterleri, GMP kriterleri de uygulanarak hijyen sanitasyon, ürün kontrolleri, fiziksel kimyasal biyolojik kontaminasyonların engellenmesi noktasında daha ileri uygulamalar yapılabilir.
Helal kriterleri ön planda tutularak diğer sistemlerle entegre edilerek belgelendirme yapılabilir. Helal sertifikasına sahip firmalar helal gıda hassasiyeti olan tüketici kitlelerine daha kolay ulaşabilmekte ve müşteri sadakatini daha kolay oluşturabilmektedirler.
Etiketler : Helal Belgesi, Helal Sertifikası, Helal Gıda Belgesi, Helal Gıda, ISO 22000, HACCP, GMP
HİZMETLER
İletişim: Ekip Kalite Danışmanlık Eğitim Denetim ve Patent Hizmetleri Ltd. Şti.
Telefon No: 0216 365 61 62
E-mail: info@ekipkalite.com